Jakým zvířatům vděčíme za kašmír, mohér a další druhy vlny?

13.12.2020

Vlna jinak, než ji známe.

Vlna je díky svým skvělým vlastnostem od pradávna považována za ceněný materiál. V našich končinách je nám nejvíce známá ovčí vlna, kterou si možná mnoho z nás pojí s kousavými svetry. Díky současným technologiím, které dokážou vlnu zpracovat do velice jemné podoby, naštěstí tomuto kousavému trendu odzvonilo a už se můžeme těšit pouze z jejích pozitivních vlastností. 

O ovčí vlně ale podrobněji někdy příště. Dnes se podíváme na jiné druhy vlny, které jsou získávány například z lam, koz či králíků.

Kašmír – “vlákno králů”

Vzácný a luxusní kašmír je získávaný ze srsti kašmírské kozy, která žije ve vysokých nadmořských výškách Nepálu, Číny, Indie a Mongolska. Na jaře je těmto kozám ručně vyčesávána podsada, která je dále zpracovávána až do finálního kašmíru, který je na omak velice jemný, lehký a především hřejivý.

Dopřát si svetr z kašmíru není určitě levnou záležitostí. Je to ale investice, která se vyplatí. Pokud budete o svetr či jiné oblečení dobře pečovat, bude vám přinášet radost a teplo dlouhé roky. 

Kašmírské kozy, zdroj: https://www.nantucketlooms.com/

Angorská vlna

Velice jemná a měkoučká vlna, která není získávána z angorských koz, jak se může nabízet, ale překvapivě z angorských králíků. Oblečení z angorské vlny je poměrně složité na údržbu a má sklon k línání. Důvodem je to, že chloupky angorského králíka jsou velice jemné, vypadají až jako chmýří. Disponují ale mnoha jinými kladnými vlastnostmi, jako je například schopnost odpuzovat vlhkost, a to právě díky mastnému povrchu vláken. 

Angorský králík, zdroj: Pixabay

Vlna alpaka

Za tuto vlnu vděčíme lamám, které žijí ve vysokých nadmořských výškách peruánských And. Oblečení, které je vyrobeno z vlny alpaky se vyznačuje ohromnou hřejivostí a navíc je hypoalergenní. 

Z vlny alpaka tvoří stylové svetry a čepice česká tvůrkyně Yvona Hlavatá pod značkou Yona Knitwear. Další vlněné poklady z alpaky, ovčí vlny i kašmíru vnikají pod značkou Bozidara, za kterou stojí Božidara Richterová.

Lama alpaka, zdroj: Pixabay

Mohér – “diamant mezi textilními vlákny”

A proč právě diamant? Protože srst angorské kozy (překvapivě), které za mohér vděčíme, je na povrchu trošku lesklá. Kromě lesku má mohér další zajímavou vlastnost - oproti jiným vlnám je více elastický. Mnohdy se používá dohromady s jinými materiály a vyráběným kouskům oblečení dodává právě elasticitu a lesk.

Tato luxusní vlna je mnohem jemnější než ta ovčí. Se stářím kozy roste tloušťka vláken, což má za následek menší jemnost. Proto jsou mladší angorské kozy na výrobu oblečení žádanější.

Angorská koza, zdroj: Pixabay

Kašmírový svetr za “rozumnou cenu”

Jestli jste se těšili, že závěrem poradíme pár tipů, kde sehnat oblečení z těchto luxusních materiálů za rozumnou cenu, tedy levně, asi vás zklameme. Tyto materiály a výrobky z nich mají totiž svoji oprávněnou vysokou cenu. Vzhledem k tomu, že se jedná o přírodní produkty, které jsou získávány jen v omezeném množství a následně ručně zpracovávány, pohybuje se cena tohoto zboží i v řádu několika tisíců korun. Výjimkou není kašmírový svetr za deset tisíc a bohužel ani ten za něco málo přes tisíc korun. A právě u výrobku, který je levnější, by se vám měla rozsvítit výstražná kontrolka.

Eliška

Zdroje:

  1. https://www.the-sustainable-fashion-collective.com/2015/02/12/angora-wool-ethical
  2. https://www.woolife.cz/vlnovinky/10-druhu-vlny-zjistete-zda-je-lepsi-alpaka-ci-merino-vlna/
  3. https://sewport.com/fabrics-directory/cashmere-fabric
  4. https://sewport.com/fabrics-directory/mohair-wool-fabric
Copyright 2020 Lokala.cz | Kontakt