CleanWear - v souladu s přírodou

01.05.2021

Rozhovor s Lubomírem a Lubošem o značce CleanWear, výrobcem pánských kalhot a košil ze lnu.

Začneme asi úplně od začátku. Jak jste se společně potkali? 

Nápad vyrábět oblečení s menším dopadem na přírodu vznikl už v roce 2018 na jilemnickém gymnáziu v hlavách Luboše Ducháčka a jeho spolužáka Hynka Mečíře. Po maturitě byl konečně čas a odhodlání nastartovat projekt, jen vlastně nikdo nevěděl, kde přesně začít. S tím nám v počátku pomáhal Lubomír Jiřišta (bratranec Luboše D.), který v tu dobu již podnikal, ale v jiném oboru. Následně se k týmu přidal, takže jsme před sebou měli super nápad a nadšení, ale chyběly nám zkušenosti v oboru. Myšlenku jsme rozpracovali do větších detailů a vznikl tak CleanWear. Po určité době jsme projekt přihlásili do podnikatelského inkubátoru Point One na České zemědělské univerzitě v Praze a celé se to pomalu začalo rozjíždět. Po čase kolega Hynek zjistil, že to není směr, kterým se chce v životě ubírat a z projektu odešel. Zůstali jsme tam my dva. Vlastně z toho vznikla rodinná firma. :-) 

Luboš Ducháček (vlevo) a Lubomír Jiřišta

Vyrábět oblečení ekologickou cestou je hodně odvážný projekt. Jak vznikla tato myšlenka, popřípadě co předcházelo finální vizi CleanWear? 

Módní trh je jeden z těch náročnejších, ale to jsme v počátku netušili. Hlavní myšlenkou bylo vyrábění oblečení ze lnu a dalších alternativ (biobavlna, modal nebo například materiály z konopí), které by mohly nahradit neudržitelně pěstovanou bavlnu (ať z pohledu velké spotřeby vody nebo zneužívání množství pesticidů). Vyrůstali jsme na vesnici, kde jsou všichni zvyklí žít více v souladu s přírodou, která je obklopuje. Hodně tomuto smýšlení přidali i naši rodiče a prarodiče, kteří nás od malička učili nejen důkladně třídit odpad, ale i kompostovat a celkově zpracovávat vše tak, abychom zbytečně neplýtvali. Výroba oblečení má v našem kraji velkou tradici (podobně jako například sklářství). Cílem se tedy stala tvorba oblečení, ve kterém se budeme cítit dobře my sami. 

Jaké byly začátky a první velké překážky se kterými jste museli bojovat? 

Začátky byly obtížné. Rozhodně těžší, než jsme si vůbec dokázali představit. Vše jsme si museli osahat a postupně naučit. Byli jsme tři kluci - ajťák a dva studenti vysokých škol - ekonom a strojař. Chtěli jsme začít vyrábět oblečení, a to v tu chvíli moc nešlo dohromady. Nikdo z nás neměl zkušenost se zakládáním módní značky. Museli jsme najít návrhářku, švadleny, dodavatele látek, doplňků a nití. Původní myšlenka tedy začala tím, že si všechno uděláme sami. Koupíme neobarvenou látku od dodavatele a tu necháme obarvit v místní textilní barvírně. Takto jsme vše začali připravovat a ani netušili, jaký bude nakonec problém toto všechno splnit. Sami jsme si pro začátek také vše zkomplikovali tím, že naše produkty budou kompletně české. Pak přišlo procitnutí - v jednu chvíli zkrachoval dodavatel knoflíků a zipů, v další nebyly v daný okamžik k dispozici české nitě a nakonec i část látek chytla v barvírně jiný odstín. Konečně jsme viděli, jak náročné je udržet celý dodavatelský řetězec v chodu a každý problém, který nemáme v rukou my sami, stojí neuvěřitelné množství času. Bylo nutné se nad vším znovu zamyslet a celý proces začít postupně zjednodušovat při zachování české výroby. Ne nadarmo se říká, že bez experimentování a následných občasných chyb se neposuneme dál.

Samozřejmě i výroba probíhá u nás.

Bylo těžké najít a domluvit české výrobce látek? 

Z počátku jsme s tím strávili mnoho času. Měli jsme podmínku, že chceme českou a ještě lněnou látku. Což je v dnešní době problém. Výrobců látek v ČR je málo a těch, co dělají len, ještě méně. Od hledání na internetu, informací získaných od našich švadlen o mnohdy již neexistujících firmách až po finální schůzky, kde bylo nutné přesvědčit obchodní zástupce o tom, že z počátku odebereme mnohem menší množství, než na které jsou zvyklí. Vše se nakonec povedlo a nyní máme s dodavateli velmi vřelé vztahy. Asi to nedělali úplně z důvodu výdělku, ale spíš, že se jim líbila naše myšlenka.

Proč zrovna len, jako základní materiál? 

Len je úžasný materiál. Pokud jste někdy měli možnost v parném létu mít na sobě kalhoty ze lnu a porovnat to třeba s bavlnou nebo kterýmkoli plastovým materiálem, pocítíte jeho hlavní silnou stránku. A to, že opravdu chladí a cítíte se v něm lépe. Navíc je velmi pevný a má antibakteriální účinky. Je to zkrátka materiál na léto. Samozřejmě má i své nevýhody, například jeho mačkavost. Ale pokud víte, jak se lněným oblečením zacházet, není to nakonec ani překážka. V dobách Československa jsme bývali lněná velmoc a tady v podhůří Krkonoš ještě dnes najdete mnoho opuštěných továren, které se věnovaly zpracování lnu. Takže nám přišla škoda nezkusit pro začátek právě len. 

Za každou objednávku zasadíte jeden strom. Jak to vypadá v praxi a kolik je kolem toho práce? Může člověk někde najít ucelený kus lesa od CleanWear? 

Oba milujeme pohyb v přírodě a práci v lese, tak jsme uvažovali, jak bychom to mohli spojit s rodící se značkou CleanWear. Pořídili jsme vykácený les a postupně ho osazujeme. S výsadbou nového lesa je samozřejmě mnoho práce. Po samotném vysazení musíte o mladý porost pečovat. V létě posekat buřeň, která by v prvních letech stromky umořila. Na podzim řešit ochranu proti zvěři, která v zimě ráda mladé stromky okusuje. Pokud by měl někdo ze zákazníků zájem si les prohlédnout, rádi mu uděláme prohlídku. Sami tam rádi chodíme načerpat energii. 

Mladé stromky v CleanWear lesu.

Na vašem Facebooku člověk může najít více produktů, než jenom pánské kalhoty a košil. Proč už nic z toho není možné u vás koupit? 

Jako velká část začínajících projektů, tak i my  jsme hledali cesty, kterými se vydat. Vše jsme se učili od začátku. Naše první kolekce, obsahovala kromě kraťasů ještě šaty a trička. Ne všechny produkty dopadly, jak jsme si představovali a zpětně jsme si uvědomili, že touto cestou jít nechceme. S čím jsme nebyli 100% spokojeni, jsme vyřadili a nechali tam jen ty nejlepší produkty. 

Prozradíte nějaké novinky, na které se můžeme těšit? 

Již delší dobu jsme přemýšleli, kam bychom mohli projekt posunout dál. V současné době pracujeme na dalších produktech, které jsou nyní v přípravě a testování. Myšlenka udržitelného českého oblečení zde samozřejmě zůstává! Více prozatím prozradit nechceme, tak se nechte překvapit. :-)

 

Roman

Copyright 2020 Lokala.cz | Kontakt