Basta gear - batohy a cyklobrašny s doživotní zárukou

30.12.2020

Rozhovor s Miroslavem Chocholáčem. Výrobcem, který to s kvalitou myslí opravdu vážně.

Když si vybíráte auto nebo nemovitost, často uvažujete o investici na dlouhé roky či dokonce jako o investici celoživotní. Ale stejně přemýšlet o nákupu batohu? Vybavení, které využíváte téměř každý den, vám vydrží bezproblémově sloužit i třeba za 20 let.

Přesně něco takového vám nabízí značky Basta gear a její zakladatel Miroslav Chocholáč. Produkty, které díky kvalitním materiálům a skvělé práci zkušených švadlen, vás budou doprovázet opravdu hodně dlouho. 

Na značku Basta gear, její vznik, proces vývoje nových produktů, ale i plány do budoucna jsem se zeptali přímo majitele, Miroslava Chocholáče. 

 

Než jste založil značku Basta gear, již jste vyráběl věci na zakázku. Co vás do tohoto odvětví přivedlo?

Já jsem se v textilní výrobě pohyboval prakticky od malička, strýc měl šicí dílnu, kde se právě batohy a stany vyráběly, po revoluci pak otevřel i obchod se sportovním vybavením a jelikož v něm pracovala moje maminka, byl jsem tam jako děcko prakticky denně, na škole jsem tam pak dělal brigádu jako prodavač. Nechci úplně tvrdit, že jsem se pro to narodil, na druhou stranu asi ani nemůžu dělat nic jiného.
 

Miroslav Chocholáč, zakladatel značky v dílně kousíček od Brna.


Co bylo zlomovým momentem k založení vlastní značky?

Vlastní značku jsem měl v hlavě tak nějak podvědomě už hodně dlouho, ani jsem nad tím nemusel moc přemýšlet, prostě to tam někde vzadu bylo. Otázka nezněla proč, ale kdy, a to se rozlousklo cca 4 roky zpět. Prostě jsem naznal, že nastal ten správný čas, byla na to chuť i podmínky, tak jsem se do toho pustil.

Kdo všechno stojí za značkou Basta gear?

Za Bastou stojím přímo já. Co, jak a z čeho se bude vyrábět, je z mé hlavy. Nic z toho by ale nebylo bez podpory rodiny a taky bez švadlen, které převádí moje nápady v hotové výrobky. Přirozeně se na Bastu nabalují další subjekty, třeba marketing jsme už přenechali lidem, co se tím živí a rozumí tomu, máme za sebou taky několik spoluprací, které nás i značku posouvají dál. To, jak dneska Basta působí navenek, je už práce většího týmu lidí a v podstatě i každého zákazníka, který naše věci používá a hodnotí.

Batohy, brašny na kola a připravovaná výroba stanů. Co vás vede k výrobě zrovna těchto věcí?

To už jsem naznačil v odpovědi na první otázku, od malička jsem se ve výrobě těchto věcí pohyboval, navíc jsem s rodiči nebo později s kamarády trávil hodně času pod stanem, na túrách po horách, no a cyklistika je můj nejoblíbenější sport, takže ten sortiment prostě vyplynul z toho, jak trávím volný čas a co k tomu potřebuji.
 


Jak vypadá proces vývoje nových produktů?

Svým způsobem celkem jednoduše. Když mě něco napadne, zkusím to nějak zformovat a převést na papír, technolog to pak převede do výroby, udělá střihy a výrobní postup no a švadleny to ušijí. V reálu je to trochu složitější a hlavně časově náročné, a ne proto, že by nám dlouho trvala samotná výroba, často se ale čeká na materiály, valnou část si necháváme dělat na zakázku a dodání někdy trvá i několik měsíců. Když pak chci na batohu použít třeba nějakou speciální sponu, musíme objednat určité minimální množství, čekat na volnou výrobní kapacitu a to prostě trvá. Pak je potřeba hotový výrobek ještě otestovat, takže proces vývoje se může protáhnout na několik měsíců, u stanů třeba i několik let.

Máte nějaké zákazníky mimo ČR?

Koncové zákazníky máme prakticky po celé Evropě, měli jsme už i objednávky z Kanady a USA. V Německu a Rakousku máme prodejce, to bychom chtěli brzy rozšířit na všechny okolní státy, v Polsku nyní hledáme vhodného obchodníka, tam je Basta hodně oblíbená, na Slovensku jsme to chtěli zkusit sami, aktuální situace tomu ale moc nenahrává, takže i tady zatím půjdeme formou distribuce.
 


Zakládáte si na kvalitě, dokonce nabízíte doživotní kvalitu? To chce hodně velkou důvěru v materiály i proces výroby. O co se v tomto směru opíráte?

Jak už jsem psal, část materiálů i komponentů si necháváme vyrobit na zakázku, takže si můžeme navolit jejich parametry a ty jsou pro naše použití často předimenzované, vysoké vodní sloupce, pevnosti v tahu i otěru. Nebo třeba kovové spony a popruhy z autopásu, máme jistotu, že tyto materiály prostě něco vydrží, protože už se často osvědčily v jiných oborech. Když na určitou část batohu použijeme autoplachtu, která je v nákladní dopravě vystavená těžkému zacházení a všem možným vlivům podnebí, tak za naším účelem určitě obstojí. A pokud použijeme něco ze standardní nabídky výrobců, vybíráme jen to nejlepší, tam se můžeme opřít o technické listy a jejich doporučení, takové materiály musí splňovat normy a v některých případech certifikované postupy

Co se týká výroby, tam si to umím pohlídat a hlavně věřím našim zkušeným švadlenám. Když používáte drahé a kvalitní materiály, nedávalo by smysl výrobu někde ošidit. Já jsem zvyklý, že vybavení vydrží i 20 let a tak se to snažíme vyrábět. Taková historie za námi ještě není, naše první prototypy za sebou již ale mají přes čtyři roky každodenního provozu a závada se na nich ještě neobjevila. Za poslední tři roky, kdy je Basta na trhu, jsme zatím měli jednu jedinou reklamaci, takže se pohybujeme v desetinách promile. Zákazníci jsou s našimi výrobky spokojení a rádi se vrací, nakupují pro další členy rodiny a doporučují nás. A to je pro mě potvrzení, že to děláme dobře.

U produktů Basta gear se s platovými komponentami setkáte jenom ojediněle.



Proč zipy kupujete v Japonsku?

Ono to není tak, že bychom nakupovali všechny zipy přímo v Japonsku, používáme ale zipy japonské firmy YKK, což je globální výrobce, který má na každém kontinentu své subdodavatele. Je ale pravda, že některé typy zipů se vyrábí pouze na určitých trzích, takže některé zipy jsou pouze na objednávku třeba z USA nebo ty, které budeme používat na stany, jsou právě z Japonska.

Prozradíte co nového Basta gear připravuje? Kdy se můžeme těšit na první stan v nabídce? Popřípadě přibude další originální grafika na batohy?  

Příští rok toho bude opravdu hodně. Se stany je to běh na dlouhou trať, na jaře bychom ale chtěli uvést na trh lehký stan, který využívá jako nosnou konstrukci trekové hole. Další grafika od Ellastration je již hotová a po novém roce bude batoh s tímto potiskem v prodeji. Nyní vzorujeme dvě lehké větrovky, takže se náš sortiment brzy rozšíří o oblečení. Pro jeho výrobu budeme používat špičkové materiály s nanomembránou od českého výrobce, zákazníci se tedy mají na co těšit. Máme rozjednanou velmi zajímavou spolupráci, která bude hodně o cyklistice, k tomu ale zatím více neřeknu. A samozřejmě budeme dál rozšiřovat naši nabídku, přibudou další batohy a rozšíří se nabídka pro bikepacking.

Jeden z vyvíjených prototypů.

 

Roman

Copyright 2020 Lokala.cz | Kontakt